Grupp: Huvudforum

Uppenbara risker - C-rad!

3
Ogilla!
4
Gilla!
#0   Av: 10000 » Redigera
2013-03-07 09:20:37

Uppenbara risker – C-rad!

Här kommer lite mer information om vad det handlar om att spekulera i ett högriskbolag som C-RAD. Känner att jag måste delge ALLA det här innan ni chansar att köpa aktier i det här bolaget. Var försiktiga. Det här är styrelsen egna ord och de borde ha koll på läget kan man tycka. Läs gärna igenom även om det är långt.

///Patrik

RISKER:

Samtliga riskfaktorer kan av naturliga skäl inte beskrivas i detta avsnitt, varför en samlad utvärdering även måste innefatta övrig information i prospektet samt en allmän omvärldsbedömning. Nedan beskrivs de risker och osäkerhetsfaktorer som bedöms ha störst betydelse för C-RADs framtida utveckling. Riskerna är ej rangordnade och gör inte anspråk på att vara heltäckande. Ytterligare risker och osäkerhetsfaktorer som C-RAD för närvarande inte känner till kan också komma att utvecklas till viktiga faktorer som påverkar Bolagets verksamhet och framtida utveckling.

Verksamhets- och marknadsrelaterade risker

Marknadstillväxt

Marknaden för avancerad strålterapi förväntas stå inför en fortsatt stark tillväxt, framför allt i USA, som utgör närmare hälften av den globala marknaden. Det finns en risk att denna tillväxt avstannar samt att marknaden i övriga världen ej utvecklas i förväntad takt. En lägre tillväxttakt kan komma att få en negativ inverkan på Bolagets verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Teknologisk utveckling och marknadsacceptans

Den medicintekniska industrin genomgår alltjämt stora förändringar, till stor del som en följd av den teknologiska utvecklingen inom området. C-RAD utvecklar lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. Det finns en risk att dessa lösningar ej får en bred marknads- acceptans, varvid marknaden kan komma att föredra andra prisnivåer eller annan prestanda/funktionalitet än vad C-RAD erbjuder. Bolagets bedömning är att strålbehandlingsklinikerna ofta är försiktiga med att introducera nya metoder och tekniker, till följd av bland annat godkännandeförfaranden och ersättningssystem inom sjukvården. Detta kan fördröja marknadspenetrationen av C-RADs produkter. Vidare kan konkurrerande lösningar som idag inte är kända komma att introduceras. Om helt ny teknologi skulle uppkomma inom det område där C-RAD är verksamt, i kombination med förändrad efterfrågan och preferenser hos Bolagets kunder, kan detta inverka negativt på marknadsacceptansen för Bolagets produkter, vilket skulle kunna få en negativ påverkan på Bolagets verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Konkurrens

Om en konkurrent till C-RAD skulle inleda en omfattande satsning och produktutveckling skulle detta kunna påverka C-RADs försäljning negativt. Vidare kan företag med global verksamhet som i dagsläget arbetar med närliggande områden besluta att etablera sig inom Bolagets verksamhetsområden. Sådana företag kan ha större finansiella och organisatoriska resurser än C-RAD. Om C-RAD inte kan anpassa sin verksamhet och sina produkter till marknadens efterfrågan finns det risk för att Bolaget förlorar konkurrenskraft, vilket i sin tur negativt kan påverka C-RADs verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Immateriella rättigheter

Bolagets verksamhet och försäljning är till viss del beroende av att C-RAD söker och erhåller patentskydd för Bolagets innovationer inom strålterapiområdet på strategiskt viktiga marknader. Det finns inga garantier för att Bolaget kommer att erhålla sökta patent eller kunna skydda beviljade patent. Även om Bolaget erhåller patentskydd kan konkurrerande lösningar komma att utvecklas. Det kan inte heller garanteras att tredje part i framtiden kan komma att väcka intrångstalan mot Bolaget. Ovanstående risker relaterade till Bolagets immateriella rättigheter kan medföra negativa effekter för C-RADs verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Tillstånd och godkännanden

Marknadsföring och försäljning av Bolagets produkter förutsätter ofta regulatoriska godkännanden på relevanta marknader. Godkännandeprocessen för medicintekniska produkter varierar mellan olika länder och mellan olika sjukvårdssystem, vilket innebär att det kan vara svårt för C-RAD att förutsäga vilka resurser i form av tid och kostnader som kommer att krävas för att erhålla produktgodkännanden på olika marknader. Det kan inte heller garanteras att Bolaget kommer att kunna erhålla och bibehålla sådana tillstånd. Om C-RAD inte skulle få behålla de tillstånd som innehas för de produkter som marknadsförs och säljs på strategiska marknader skulle detta kunna få väsentligt negativa effekter för Bolagets verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Tekniska risker

C-RAD har produkter som är i kommersialiserings- respektive utvecklingsfas. Även om omfattande arbete har lagts ned på verifiering av valda tekniska lösningar, är det möjligt att utvecklingsarbetet kan leda till tekniska bakslag och ett behov av att finna nya lösningar. Detta kan leda till ökade kostnader för produktutveckling samt försenad marknadsintroduktion av dessa produkter och kan således få negativa konsekvenser för C-RADs verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Bristande produktkvalitet

Inom det medicintekniska området och i synnerhet för produkter med anknytning till behandling är hög produktkvalitet en kritisk faktor. Kvalitetsproblem, även om dessa snabbt åtgärdas, skulle kunna leda till att skadeståndsanspråk avseende produktansvar riktas mot Bolaget, vilket skulle kunna leda till ökade kostnader samt skulle kunna skada förtroendet för Bolaget och dess produkter. Detta skulle kunna medföra en negativ inverkan på C-RADs verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Beroende av nyckelpersoner

C-RADs framgång baseras till stor del på kompetensen hos Bolagets medarbetare. Om någon eller några av Bolagets nyckelpersoner skulle välja att lämna Bolaget, skulle det kunna resultera i förseningar i utvecklingsarbetet och högre kostnader för såväl produktutveckling som rekrytering, åtminstone kortsiktigt.

Beroende av leverantörer

Tillverkning av C-RADs produkter sker normalt hos underleverantörer. Det kan inte uteslutas att en eller flera av dessa väljer att bryta sitt samarbete med C-RAD och att Bolaget inte kan ersätta underleverantören på ett tidsmässigt, kvalitativt eller ekonomiskt fullgott sätt. Det kan inte heller garanteras att C-RADs leverantörer och tillverkare uppfyller de kvalitetskrav som Bolaget ställer. Likaså kan en etablering av nya leverantörer eller tillverkare bli mer kostsam och ta längre tid än vad C-RAD har beräknat. I både Sentinel, Catalyst och GEMini ingår komponenter med långa leveranstider och som idag endast kan beställas från ett fåtal leverantörer. I produkten GEMini ED är exempelvis GEM-plattorna, TFT-detektorn och ASIC kritiska komponenter, vilka i dagsläget endast finns tillgängliga från en enda leverantör. För det fall dessa komponenter av någon anledning inte skulle kunna levereras, eller om leveranserna skulle försenas, skulle detta kunna innebära försenade leveranser till C-RADs kunder. Sammantaget skulle detta kunna ha en negativ inverkan på C-RADs verksamhet, resultat och finansiella ställning.

Beroende av samarbetsavtal

C-RADs försäljning sker direkt till strålbehandlingskliniker och i samarbete med distributörer och industriella partners. Att bygga upp ett välfungerande distributionsnät är av stor vikt för Bolagets försäljningsutveckling och kräver tid och kostnader i form av utbildningsinsatser och besök hos nyckelkunder. Bolaget är, och kommer även framgent att vara, beroende av samarbetsavtal med externa parter för försäljning av Bolagets produkter. Om sådana samarbeten med externa parter skulle misslyckas kommer Bolaget att få svårt att realisera fastställda planer för Bolagets utveckling. Det finns heller ingen garanti för att de företag med vilka C-RAD har tecknat, eller kommer att teckna samarbetsavtal med, kommer att kunna uppfylla sina åtaganden enligt dessa avtal. Det kan inte garanteras att existerande samarbetsavtal inte sägs upp eller att det inte kommer att förekomma förändringar i ingångna avtal. Sammantaget kan detta komma att påverka C-RADs verksamhet, resultat och finansiella ställning negativt.

Intjäningsförmåga och framtida kapitalbehov

Om Bolagets kapitalbehov inte skulle komma att tillgodoses genom nyemissionen finns risk för att C-RAD behöver söka annan finansiering eller alternativt dra ned på delar av verksamheten. Vidare kan försenade introduktioner av C-RADs produkter eller nya funktionaliter innebära försämringar av Bolagets försäljning och rörelseresultat och det kan inte med säkerhet sägas huruvida Bolaget kan komma att bli vinstgivande och generera tillräckliga medel för framtida finansiering av verksamheten. Det kan därmed inte uteslutas att C-RAD i framtiden måste söka nytt externt kapital och det finns heller inga garantier för att nytt kapital kan anskaffas till fördelaktiga villkor för befintliga aktieägare. Om ytterligare externt kapital måste anskaffas via nyemission av aktier riskerar befintliga aktieägare utspädning av sitt ägande. Alternativt kan finansiering ske genom att Bolaget ökar sin skuldsättning genom upptagande av lån. Om Bolaget misslyckas att generera vinster i tillfredsställande omfattning eller att tillgodose uppkomna finansieringsbehov kan detta väsentligt komma att påverka C-RADs verksamhet och skulle även kunna leda till företagsrekonstruktion, konkurs eller avveckling av delar av koncernens verksamhet.

0
Ogilla!
0
Gilla!
2013-03-07 09:35:17

En jävla massa text.. :D:D Pallar inte!

Köper inte på den här nivån, alldeles för dyrt ;D

Sharkslayer!

0
Ogilla!
2
Gilla!
2013-03-07 09:58:36

Läs igenom den här, det kan hjälpa dig i dina taktiska beslut ;)

///Piloten

0
Ogilla!
0
Gilla!
2013-03-07 12:01:56

Nu kommer raset! Se upp!

Ser riktigt svagt ut på köpsidan..

///Piloten

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-03-07 12:10:05

Finns åtskilliga fler risker som jag inte tagit upp här men som styrelsen kommenterar i prospektet!

Här kommer ännu en:

Aktiekursens utveckling

Nuvarande och potentiella investerare bör beakta att en investering i C-RAD är förenad med risk och att det inte finns några garantier för att aktiekursen kommer att ha en positiv utveckling. Aktiekursen kan komma att fluktuera till följd av bland annat resultatvariationer i Bolagets kvartalsrapporter, det allmänna konjunkturläget och förändringar i aktiemarknadens intresse för Bolaget och dess aktie. Begränsad likviditet i aktien kan i sin tur bidra till att förstärka sådana fluktuationer i aktiekursen. Aktiekursen kan därmed komma att påverkas av faktorer som står helt eller delvis utanför Bolagets kontroll. Det finns således inga garantier för att aktier i C-RAD kan säljas till en för aktieägaren vid var tid acceptabel kurs.

///Piloten

0
Ogilla!
0
Gilla!
2013-03-07 12:35:41

Nja! Nu kommer vi nog närma oss källaren.

13-14 kr inom kort.

0
Ogilla!
0
Gilla!
2013-03-07 12:44:23

Ränterisk

Med ränterisk avses risken att förändringar i marknads- räntan påverkar Bolagets ränteintäkter och räntekostnader. Hur snabbt en ränteförändring får genomslag på räntekost- naderna beror på lånens räntebindningstid. Huvuddelen av koncernens räntebärande upplåning består av sex utestående konvertibla skuldebrev om cirka 8,6 MSEK och som följer STIBOR 90 dagar. För närvarande föreligger låga marknadsräntor ur ett historiskt perspektiv. Hur räntan kommer att utvecklas över tiden går inte att förutsäga. Om ett framtida eventuellt kapitalbehov uppstår och detta löses genom upplåning kommer Bolaget att belastas av ytterligare räntekostnader, vilket också skulle innebära en ökad ränterisk.

///Piloten

0
Ogilla!
0
Gilla!
2013-03-07 12:47:29

Handelsplats

C-RADs B-aktier handlas på NASDAQ OMX First North, som är en alternativ marknadsplats som drivs av de olika börserna som ingår i NASDAQ OMX. Den har inte samma juridiska status som en reglerad marknad. Bolag på NASDAQ OMX First North regleras av ett särskilt regelverk och inte av de juridiska krav som ställs för handel på en reglerad marknad. En investering i ett bolag som handlas på NASDAQ OMX First North är mer riskfylld än en investering i ett börsnoterat bolag.

///Piloten

0
Ogilla!
0
Gilla!
2013-03-07 13:04:56

Bristande likviditet i aktien och aktierelaterade värdepapper

Utöver handel med C-RADs B-aktier kommer tecknings- rätter och betalda tecknade aktier att vara föremål för handel under en begränsad tid i samband med nyemissionens genomförande. Det kan inte garanteras att likviditeten i aktierna, teckningsrätter och betalda tecknade aktier kommer att vara tillfredsställande, vilket innebär att det finns en risk för att dessa värdepapper inte omsätts dagligen och att avståndet mellan köp- och säljkurs kan vara stort. Om likviditeten är begränsad kan detta medföra svårigheter för innehavare av dessa värdepapper att förändra sitt innehav.

///Piloten

2
Ogilla!
0
Gilla!
2013-03-07 13:08:06

Intressant..

1
Ogilla!
27
Gilla!
2013-03-07 13:27:12

Undrar vilken risk du skulle utsätta allmänheten för om dom släppte ut dig????

0
Ogilla!
2
Gilla!
2013-03-07 15:19:06

Det är ju bara sanning!

Men det är klart att det finns positiva bitar i prospektet också och därför säger jag ju att man ska läsa HELA prospektet!

Om en snar framtid är vi på andra nivåer men frågan är om vi är på väg upp eller ner?

///Patrik

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-03-07 22:39:17

11 Menar du lägre än 12Kr?

.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-03-07 22:58:41

Ja kanske det :D

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-03-08 07:58:07

13 Ja sanningen är svår att ta in för en del så kallade pålästa traders här eller så vet dom men vill inte tala om det av någon tradinganledning beroende på tradingstrategien dom har.

.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2013-03-08 08:35:17

Ja vi får väl se! Jag har satsat en slant på ett pm idag och då kan det bli tvärtom men vi får se:D

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.